Vi som arbetar med våra kroppar

Kan ses på Söråkers Folkets Hus vecka 15, 16 och 17 under ordinarie öppettider

Om villkor. Om klass. Om värdighet.

Sällan syns och hörs människor som arbetar med sina kroppar i det offentliga rummet. I medierna är det som om numera alla tillhör en medelklass. Men närmare två miljoner människor är en del av arbetarklassen.

Många av dem är i frontlinjen på sjukhus, bussar, butiksgolv … Få ur arbetarklassen kan jobba hemifrån. Utan denna arbetarklass stannar Sverige.

Initiativtagare och utställningsproducent Annica Carlsson Bergdahl och fotograf Elisabeth Ohlson har rest i Sverige, från Kiruna till Malmö. De har intervjuat, fotograferat och filmat 33 personer som arbetar med sina kroppar.

I utställningen (boken och plattformen visomarbetarmedvarakroppar.se) får deras röster i ord, ljud, film och fotografi ta plats.

Utställningen är med sina berättelser och personporträtt angelägna vittnesmål från vår tids arbetarklassvardag som visar på konsekvenser av kroppsarbete och stärker respekten för detsamma. Vi får möta personer som berättar om försämrade arbetsvillkor, bristande respekt och ohållbara strukturer. Men också om organisering, klasstillhörighet och stolthet.

  • Konstnärer: ROT Produktion, ABF, LO