Vilda grannar

Kan ses på Söråkers Folkets Hus under vecka 44, 45 och 46

– En utställning om hur just du kan hjälpa till

Våra vilda grannar är de djur och växter som finns i naturen runt omkring oss. Igelkottar, humlor, grodor, fjärilar, ängsblommor, ekorrar, fladdermöss och andra som lever och växer i det fria.

I utställningen Vilda grannar lär vi oss mer om olika arter, hur de lever och vad de behöver för att trivas och må bra. Var ska fladdermöss, igelkottar och ekorrar ta vägen när naturområden bebyggs med nya hus och vägar? Hur kan vi hjälp de vilda djuren att skapa nya boplatser? Eller groddjur av olika slag att undvika faror i och skapa en bättre livsmiljö?

Hur får vi pollinerande insekter att trivas? Det är bara några frågor som utställningen tar upp.

Utställningen, som riktar sig till barn i åldrarna 6 till 10 år, består av olika stationer som lekfullt lär och tipsar om hur de kan hjälpa sina vilda grannar.

Utställningen är ett samarbete med Naturskyddsföreningen och kopplat till det nationella projekt Vilda grannar som vänder sig till skolan med start 2024. Tillsammans med Friluftsfrämjandet har Naturskyddsföreningen skapat en hemsida för skolan med tips och fördjupningar. Här kan skolklasser registrera egna projekt och tanken är att nya och viktiga projekt ska starta över hela Sverige.