Dags för Öl & Whiskymässa 2023!

Nu börjar det dra ihop sig för årets lokala och hjärtliga Öl och Whiskymässan på Söråkers Folkets Hus! Vi ser mycket fram emot detta event där ni besökare får njuta av god dryck, lokalproducerade delikatesser och underhållning av trubadur.

OBS! SISTA DAG FÖR BILJETTKÖP: Onsdag 23 Maj kl. 12:00

NÄR: Lördag 27 Maj kl. 18.00 – 00.00
Åldersgräns: 20 år
Pris: 400kr för Smakrik buffé inklusive 3 st. provsmaksbiljetter.

Buffé serveras mellan kl. 18:00 – 20:00


Årets utställare:

  • High Coast Whisky
  • Brygglabbet
  • Tjärnsjö Brewery
  • Bröderna Bommen
  • Alnöl
  • Allsta Bryggeri
  • Bryggeriet Stenhammaren
  • Mackmyra Svensk Whisky

Om årets utställare:

Stenhammaren Bryggeri – är ett mindre Sundsvallsbryggeri med fokus på högkvalitativ hantverksmässigt gjord öl av högsta kvalitet. Ölen är inspirerad av den brittiska ölkulturen och är alla opastöriserade och ofiltrerade, vilket gör att inga smaker försvinner. Namnet Stenhammaren kommer från det gamla namnet på stadsdelen Södermalm i Sundsvall som under 1800-talet hade ett tvivelaktigt rykte. Här låg bland annat flera lönnkrogar och bordeller. Stadsdelens intressanta historia vill Stenhammaren Bryggeri lyfta fram via sina produkter. Varje produkt får därför namn efter en karaktär eller en händelse som har koppling till Stenhammaren.

High Coast Whisky – ”Många destillerier tillverkar fantastisk whisky, men några få lyckas bättre än andra. Som alltid finns det inga rätt eller fel när det gäller smak, men kvalitet, noggrannhet och förutsättningar skiljer destillerier från varandra. Det finns mycket som gör High Coast Distillery unikt. Här är några viktiga punkter: Det nordliga klimatet, Ångermanälvens kalla vatten, det rena processvattnet från Bålsjön, mäsk med inspiration från Japan, jästen, tiden, kompositionen och den omsorgsfulla destilleringen. Vårt omsorgsfullare sätt att tillverka whisky tar förstås lite mer tid än vanligt. Men här i Ådalen försöker vi att göra saker grundligt istället för snabbt. Vi brukar kalla det ett norrländsk tempo – och det är helt unikt i whiskyvärlden.”

Allsta Bryggeri – är ett mikrobryggeri från Allsta strax söder om Sundsvall. Bryggeriet startades 2016 av Erik Johansson och Jenny Nilsson, två ölnördar som slog sig samman för att få göra bättre öl!

Alnöl – På den vackra ön Alnö strax utanför Sundsvall startade vi vår verksamhet 2014. På norra delen av ön, med djur och natur inpå knuten, brygger och destillerar vi öl & sprit. Vi jobbar hantverksmässigt och småskaligt utan att någonsin göra avkall på kvaliteten. ”Vår vision är att utmana smaklökarna och beröra människors uppfattning om öl och sprit. Vi tillverkar våra produkter från grunden med passion, noggrannhet och kärlek till hantverket. Vårt mål är att ha roligt på vägen samt att ge dryckesälskare i Sverige en upplevelse under parollen “dryck ska vara kul”. Vi vill också ge en djupare upplevelse och kunskap om bryggarkonsten och erbjuder därför ölprovningar med tillhörande bryggerivisning i våra lokaler.”

Tjärnsjö Brewery – är ett nanobryggeri 10 km söder om Härnösand. Bryggningen startade i augusti 2016 och blev kommersiellt i juni 2017. Bryggningen sker nu i en Brewtools B150Pro. Vi jäser i 4st 150liters trycktankar, en SS Brewtech och 3st Brewtools samt dubbla SS Brewtech glykolkylare. Allt görs manuellt, av en och samma person. Malning, omtappning, flaskning och etikettering av flaskor. Det enda som är delvis automatiserat är etiketteringsmaskinen samt bryggverket. Tjärnsjö Brewery ska kännetecknas av kvalitet, smak och hantverk.

Mackmyra Svensk Whisky – var redan från början fullt fokuserad på att skapa en whisky som var väsentligen svensk. Resan började med lokalt korn, källvatten och svensk ek. Sedan, tack vare ett lyckligt sammanträffande, utvecklade Mackmyra 30-litersfatet som i sitt mindre format gör att whiskyn kan mogna mer intensivt. Även det rökiga receptet har en svensk signatur och mältas och röks för hand med lokalt skuren torv tillsammans med enbärskvistar. En kort bit från destilleriet är whiskyn då lagrat på en unik plats; gamla Bodåsgruvan, 50 meter under jord. I dag producerar Mackmyra whisky med samma nyfikenhet och experimentella iver som 1999, men nu i det banbrytande Gravity Distillery, som utnyttjar kraften från gravity för att underlätta produktionen och som är utformat för att avsevärt minska koldioxidavtrycket. Med utgångspunkt i den historiska kunskapen om whiskyproduktion använder Mackmyra sina egna metoder för att skapa innovativa produkter med svenska ingredienser.

Brygglabbet – är ett litet bryggeri i staden mellan bergen. Här tillverkar Emmelie & Axel hantverksöl i liten skala med stor precision. De finslipar ständigt på nya recept för att erbjuda er nya och unika smakupplevelser och håller inte tillbaka på råvarorna. Med ett varierat sortiment tror de sig ha något för den inbitne ölentusiasten, men också för den nya ölsmakaren. Kalla det lokalt & småskaligt. Eller nytt och småtokigt.

Bröderna Bommen Bryggeri – tillverkar hantverksmässigt gjord öl och destillat med bara naturliga råvaror. Vilket innebär endast humle, malt, kryddor och vatten (det finns ingen regel utan undantag så i vår Brown Ale slängd det med lite Müsli också).
Bröderna Bommen vill ha en öppenhet vid tillverkningen av vår öl och inbjuder till dryckesprovningar, bryggerivisning, ölfestival och deltar vid olika restaurangprovningar och mässor. Visionen är ett ölbryggeri med besökscentra och många möten med kunder där de kan sprida kunskap om tillverkning av denna fantastiska dryck.

Trubadur under kvällen – Patrik Törnsten

Patrik är en modern trubadur, han spelar nya låtar som dagligen spelas på många radiostationer. Han håller sig ständigt uppdaterad med den senaste musiken.

Har du funderingar kring Öl & Whiskymässan 2023 så tveka inte att kontakta oss på: 060-400 73 eller info@sorakersfolketshus.se!