Demokrativecka

Hur mår demokratin? Och kan den överleva?

Bara 13 procent av världens befolkning lever i fullvärdiga demokratier – och siffran riskerar att bli ännu lägre, då hoten mot demokratin ökar överallt.

Den här veckan vill vi lyfta hopp och möjligheter genom att prata om vad varenda en av oss kan göra oavsett partitillhörighet. Stå upp mot hat, hot och ett omöjligt debattklimat och vända utvecklingen.

 

INVIGNING

MÅNDAG 22 APRIL

Vi visar  filmen den svenska brännande dokumentären Make Democracy Great Again. Efter filmen får vi chansen att möta bl.a journalisten och medproducenten av filmen Jan Scherman och landshövding Carin Jämtin i ett panelsamtal med publiken.

 

PROGRAM

18.00  – Filmen startar och pågår i 90 min

19.30 – Paus, det bjuds på kaffe och go-kaka

20.00 – 60 min panelsamtal

PRiS: 100 kr inkl kaffe och kaka

Boka biljett via 060-400 73 eller maila till info@sorakersfolketshus.se

Vi som arbetar med våra kroppar

Sällan syns och hörs människor som arbetar med sina kroppar i det offentliga rummet. I medierna är det som om numera alla tillhör en medelklass. Men närmare två miljoner människor är en del av arbetarklassen.

Många av dem är i frontlinjen på sjukhus, bussar, butiksgolv … Få ur arbetarklassen kan jobba hemifrån. Utan denna arbetarklass stannar Sverige.

Initiativtagare och utställningsproducent Annica Carlsson Bergdahl och fotograf Elisabeth Ohlson har rest i Sverige, från Kiruna till Malmö. De har intervjuat, fotograferat och filmat 33 personer som arbetar med sina kroppar.

Utställningen är med sina berättelser och personporträtt angelägna vittnesmål från vår tids arbetarklassvardag som visar på konsekvenser av kroppsarbete och stärker respekten för detsamma. Vi får möta personer som berättar om försämrade arbetsvillkor, bristande respekt och ohållbara strukturer. Men också om organisering, klasstillhörighet och stolthet.

Kan ses hos oss mellan 8-25 april ordinarie öppettider. 

ONSDAG 24/4

KL 13.00 OCH 19.00

Missa inte dokumentärfilmen Breaking Social av Fredrik Gertten. Filmen börjar i tanken att vi inte längre lever i ett rättvist samhälle där samma spelregler gäller för alla.

-Den heter ju Breaking Social, att vi upplever ett brott mot det sociala kontraktet. De allra flesta har en grundkänsla hur det ska vara: att om man följer vissa regler så

kommer man att belönas. Men så upptäcker många att systemet är riggat.Precis som i tidigare filmer letar jag efter globala mönster. Jag tror att det är lättare att förstå vår samtid om vi ser vad som förenar oss globalt och vilka globala utmaningar vi står inför. Vi vet själva att vi har klimatutmaningen men också ökande orättvisa, världens superrika drar ifrån. Under pandemin fördubblade de sina förmögenheter.

Detta är dokumentären som lämnar en med en känsla av att förändring är möjlig och att sådan kan gå snabbt.

Boka biljett här! 

 

TORSDAG 25/4 KL 19.30

Biopremiär, bubbel och samtal på Bio Hjärtat

Rum för drömmar är en film om Söråkers Folkets Hus och en idé. Om konsten att sköta om sitt samhälle. Om att öppna rum för unga människor. Om att göra det omöjliga möjligt. Om att ordet fortfarande är

TILLSAMMANS för kulturens och demokratins verkliga entreprenörer och över generationsgränserna. Som när sågverksarbetena på Sörviks Sågverk 1900 byggde sitt eget hus för yttrandefrihet och demokrati.

Regi och foto: Joakim Sandström   Idé och manus: Dag Jonzon        

Folksagor med Dilan och Moa

Fredag 26/4 kl 19.00 

Var med när humordrottningarna Dilan & Moa, med ER hjälp, skapar en ny svindlande folksaga för just oss! Ett komiskt äventyr med många ont-i-magen-skratt…

Afterwork-buffé serveras från kl 17.30

Biljettpris: 250 kr

After work-buffé 250 kr

Boka dina biljetter och ditt bord här på hemsidan eller ring 060-400 73 eller mejla till info@sorakersfolketshus.se

 

SÖNDAGSBIO 28 APRIL

Mavka – Skogens väktare kl 14.00

A Tiger in Paradise kl 16.00

Civil War kl 19.00

Boka dina biljetter här!