Opera 2021-2022!

Nu kan vi äntligen presentera den nya säsongen av ljuvliga operaföreställningar live från The Metropolitan i New York. Som vi längtat!

Metropolitanoperan är tillbaka till oss efter ett uppehåll på ett helt år på grund av pandemin.

OBS! Biljettsläppet blir i augusti! Mer information kommer.

Den kommande säsongen består av tio föreställningar, inklusive Met-premiären av tre samtida operor – det största antalet sedan år 1928. Söråkers Folkets Hus livesänder föreställningarna med start 9 oktober.


– Vi är enormt glada att efter den långa nedstängningen åter kunna erbjuda opera till vår publik. Det blir ett kärt återseende 


Förutom den omtalade Fire Shut Up in My Bones är det även premiär på Matthew Aucoins Eurydike och Brett Deans Hamlet. Man nyuppsätter även originalversionen på franska i fem akter av Verdis Don Carlos, liksom nya iscensättningar av Verdis Rigoletto och Donizettis Lucia di Lammermoor


Metropolitanoperans chef Peter Gelb berättar att man har flera planer avsedda att vara lyhörda inför en publik som åtminstone initialt kommer att vara mer försiktig. Flera operor kommer att ha kortare speltider. 

– Vi kommer t ex att spela Boris Godunov i den ursprungliga versionen på två timmar och en kvart, utan paus. Vi kommer även att presentera en 90-minuters engelskspråkig version av Askungen, en bearbetning av Massenets Cendrillon, som en familjeföreställning.

– Det var förödande att behöva ställa in säsongen 2020–21, som vi alla såg fram emot, säger Yannick Nézet-Séguin, Mets chefsdirigent. 

– Men jag är mycket entusiastisk över säsongen 2021–22 och ser med stor förväntan fram emot att återförenas med Mets stora orkester och kör, som kommer att visa nya sidor av sitt extraordinära konstnärskap. Att dirigera premiären av Fire Shut Up in My Bones känns väldigt spännande, och jag är mycket nöjd över att vår repertoar är lyhörd för de viktiga sociala förändringar som sker i samhället. 

Mets livesändningar når över 2200 biografer i 70 länder på sex kontinenter. Sedan starten 2006 har man sålt mer än 26 miljoner biljetter, och vi på Söråkers Folkets Hus har varit med ända från start på så gott som ALLA föreställningar- det blir 15 årsjubileum för oss.

Biljettförsäljningen för säsongen 2021-2022 startar i Sverige i augusti.

SÄSONGENS TITLAR:

Lördag 9 oktober 2021 – Boris Godunov (Modest Musorgskij)
Lördag 23 oktober 2021 – Fire Shut Up in My Bones (Terence Blanchard), nyskriven opera
Tisdag 14 december 2021 – Eurydike (Matthew Aucoin), nyskriven opera
Lördag 8 januari 2022 – Askungen (Jules Massenet)
Lördag 29 januari 2022 – Rigoletto (Giuseppe Verdi)
Lördag 12 mars 2022 – Ariadne på Naxos (Richard Strauss)
Lördag 26 mars 2022 – Don Carlos (Giuseppe Verdi)
Lördag 7 maj 2022 – Turandot (Giacomo Puccini)
Lördag 21 maj 2022 – Lucia di Lammermoor (Gaetano Donizetti)
Lördag 4 juni 2022 – Hamlet (Brett Dean), nyskriven opera